Úszómedencék gépészeti berendezései I.

Úszómedencék gépészeti berendezései I.

A jól megépített és vízzel feltöltött medence nem működhet megfelelő gépészeti berendezések nélkül, hiszen a medence vizébe kerülő szennyező anyagokat el kell távolítani, fertőtleníteni kell és a friss víz utánpótlását is biztosítani szükséges. Amennyiben ezeket a feladatokat szakszerűen megoldjuk, biztosak lehetünk benne, hogy medencénk vize hosszú időn keresztül kristályosan csillogó, tiszta, ivóvíz minőségű lesz.

Tehát a legfontosabb feladatok:

  • szűrés
  • vegyszeres kezelés
  • friss víz utánpótlás biztosítása

Szűrés

A medence vizébe kerülő szennyező anyagokat egy elvezethető rendszeren keresztül a szűrőrendszerbe vezetik, megtisztítják, majd visszapumpálják a medencébe. Mivel ennek a folyamatnak lehetőleg a teljes vízmennyiségre kiterjedőnek kell lennie, ezért nagyon fontos az egyenletes vízáramlás, a jó medence hidraulika. Ha nem tudjuk biztosítani a megfelelő vízáramlást, úgynevezett pangó vízek alakulnak ki a medencében és nem lesz teljes a vízkicserélődés, a fertőtlenítő szerek nem tudják teljes egészében kifejteni hatásukat.

Alapvetően a medencék vize a szűrőkhöz a megfelelően méretezett elvezetőrendszereken keresztül két módon juthat el:

1. a vízfelszíni fölözőkön (szkimmer) keresztül (süllyesztett víztükrű medence)

2. túlfolyó csatornákon keresztül (feszített víztükör)

Süllyesztett víztükrű medencék

Jellemzőjük, hogy a vízfelszín a medence pereme alatt kb. 15 cm-rel helyezkedik el, és a víz a szivattyú szívóággal összekötött 20-30 cm széles nyílással rendelkező szkimmeren keresztül kerül a szűrőkhöz. A leginkább szennyezett felszín közeli vízréteg csak egy szűk nyíláson keresztül áramlik a szűrőkhöz, így nagyobb méretű és terhelésű (100 m3-nél nagyobb, közcélú) és különleges alakú medencéknél nem biztosított a vízfelszín teljes letisztulása, így tervezésük és építésük nem javasolt. A magánhasználati, kerti medencék általában kisebb méretűek, kisebb a terhelésük, így a jóval egyszerűbb szerkezetű, alacsonyabb beruházás igényű süllyesztett víztükrű medencék megfelelnek az elvárásoknak.

Feszített víztükrű medencék

Jellegzetességük, hogy a vízfelszín és a medence pereme azonos szinten van, a medence körül ráccsal fedett vízelvezető vályút alakítanak ki, amely a medencéből kihullámzott vizet a vályúkon keresztül egy úgynevezett kiegyenlítő tárolóba vezetik, innen kerül a szűrőbe. Nagy előnye a süllyesztett víztükrű medencékkel szemben, hogy a medencék körül lévő túlfolyóvályún keresztül a leginkább szennyezett vízfelszín gyorsan, egyenletesen áramlik ki a medencéből, míg a jól megtervezett beömlőnyílásokon keresztül a megtisztított, fertőtlenített víz visszavezetésével így optimális, holttérmentes áramlási viszonyok alakíthatók ki. Hátránya a süllyesztett víztükrű medencékkel szemben a bonyolultabb műszaki megvalósítás, lényegesen nagyobb beruházási igény. Kerti magánmedencék megvalósítására praktikusabb megoldásnak tűnik.

Leggyakrabban alkalmazott szűrőtípusok, anyagok alapján

  • szűrőszivacs
  • papírszűrök
  • kvarchomok szűrők

gephaz2

Debreceni élményfürdő – szűrőtartályok

A szűrők legfontosabb tulajdonsága a szűrés erőssége és a tisztító, szennyeződést megkötő képessége.

Elmondhatjuk, hogy a szűrőszivacsos és papírfilteres szűrőbetétek egyszerű szerkezetű szűrők kialakítását eredményezik, alkalmazhatók utólag elhelyezhető úgynevezett belógatós szűrőkhöz is. Általában kis teljesítményű (4-6-8 m3/h-ás) szűrőrendszerekhez alkalmazzák. Tisztításuk a betétek kivétele után vízöblítéssel történik. A tapasztalataink alapján egy-két szezon után a betétek tönkremennek, cseréjük szükséges.

Kvarchomok szűrők

Az úszómedencék szűrőberendezéseink döntő többségét a homokszűrők alkotják. Magánmedencék esetében a szűrőtartály anyaga leggyakrabban üvegszállal erősített poliészter ill. króm – nikkel nemesacél. Töltésük 40-50 cm vastagságú, 0,7-1,2 mm szemcsenagyság kvarchonok. A szűrés során a víz felülről lefelé áramlik a kvarchomok rétegen, a vízben lévő szennyező anyagok – a kolloid méretű 0,001 mm – nél kisebb szemcsenagyság kivételével – megtapadnak a homokszemcsék között, a víz a szűrőtartály aljában lévő úgynevezett szűrőgyertyákon vagy szűrőcsápokon keresztül visszaáramlik a medencébe. E folyamat során a szűrőréteg eltömődik, tisztítása elengedhetetlenné válik. A szűrő visszamosatásakor a szűrőréteg által felfogott szennyeződést egy ellentétes irányú víznyomással a csatornába juttatjuk. Gyakorisága magánmedencéknél általában heti 1-2 alkalom. Ez egy ellenirányú folyamat, amely során a víz a szűrőrétegen alulról felfelé áramlik, megtisztítja a kvarchomokot és a szennyezett víz a csatornába távozik.

gephaz1

Debreceni élményfürdő – gépház

A homokszűrők nagy előnye, hogy megfelelő odafigyelés mellett a szűrőtöltet több évig is használható, öblítése egyszerű, könnyen automatizálható, üzemeltetése gazdaságos.