Úszómedencék gépészeti berendezései II.

Úszómedencék gépészeti berendezései II.

Leggyakrabban alkalmazott berendezések:

  • vízfűtő berendezések (elektromos fűtők, hőcserélők, napelemek, gázüzemű vízmelegítők)
  • vízalatti reflektorok, üvegszál világítás,
  • vízalatti porszívók,
  • medencelétrák, lépcsők,
  • medencefedések, takarók,
  • ellenáramoltatók.

Vízfűtő berendezések

A medencénk használhatósága szempontjából nagyon fontos a víz hőmérséklete. Magyarország éghajlati viszonyai között fűtés nélkül június közepétől augusztus végéig tart a fürdőszezon. A kellemes fürdéshez szükséges 24-26 fokos vízhőmérséklet elérése a víz temperálása nélkül nagyon nehezen tartható. Már néhány napos lehűlés, esős idő esetén 19-20 fokra is lehűlhet medencénk vize. Ezután akár két-három napos melegedési időszak is szükséges a vízhőmérséklet normalizálásához. A megoldás egyszerű, könnyen megvalósítható. A vízfűtő berendezések maximum egy-két százezer forinttal növelik költségeinket, működtetésükkel viszont a fürdési szezon jelentősen megnyújtható.

Elektromos fűtés

Általában kisebb vízmélységű (1,00-1,20 méter) és kis vízfelületű (25-30m2) medencék fűtéséhez alkalmas. A berendezések a csőrendszerbe kerülnek beépítésre az elektromos fűtőszálak közvetlenül melegítik fel a vizet. Az elektromos fűtők energiafelhasználása igen nagy egy átlagos háztartás igényeihez képest, és az sem biztos, hogy rendelkezésre áll három fázis. Beépítését általában akkor javasoljuk, ha más módszerrel nem biztosíthatjuk medencénk hőtartását.

Hőcserélők

Magánmedencék esetében leggyakrabban alkalmazott hőcserélők egy csőspirálból (primer kör) és egy henger alakú házból (szekunder kör) állnak. Alapanyagát a hőmérséklet, üzemi nyomás és a medencék agresszivitásának figyelembevételével határozzuk meg. Alkalmas például a nemesacél vagy termálvizek, tengervizek esetében a titán. A medencevizet (szekunder kör) a primer körben áramló fűtővíz egy cserélő felületen keresztül melegíti fel. A fűtővizet általában egy fűtési keringtető szivattyú áramoltatja a kazán és a hőcserélő között.

Kerti medencéink csak nyáron üzemelnek, ezért általában nem szükséges külön kazán beépítése a víz temperálására. Amennyiben a házunkat fűtő kazán fűtőteljesítménye megfelel egy fűtési vezetékpár beépítésével alkalmas lehet a medencevíz hőn tartására is. Télen a kazánt a szoba termosztát vezérli, nyáron a medencevíz hőmérsékletét érzékelő termosztát.

Gázüzemű vízmelegítők

Elvileg a legegyszerűbb megoldás a medencevizet közvetlenül a vízmelegítő berendezésen keresztül áramoltatva fűteni. Ez a megoldás azonban számos problémát vet fel. A készüléken keresztül áramoltatott vízmennyiség lényegesen kevesebb, óránként kb. 1,0-1,5 m3, mint a vízforgató szivattyúnk teljesítménye kb. 8,0-16,0 m3/h. Ezért csak részáramban folyik keresztül a kazánon, a víz hőmérséklete pedig elérheti a 40-60 fokot is. Ezért számolnunk kell a kazán csőrendszerében intenzív vízkőkiválással, amely csökkenti a kazán hatásfokát, másrészt az agresszív uszodavíz jelentősen lerövidíti a készülék élettartamát. A fentiek miatt ez a megoldás nem terjedt el.

Fűtés napenergiával

A napenergia hasznosítása úszómedencék vizének fűtésére Magyarországon is elterjedt megoldás. Különösen a nyári időszakban előnyös. A többféle szerkezetű kollektorok alapelve megegyezik. A kollektorokban csőkígyó van, amelyben folyadék kering, ezt melegíti fel a napsugárzás. Egyszerű megoldás, amikor az általában fekete színű csőkígyón közvetlenül keringtetjük az uszodavizet. Az abszorber anyaga PP vagy EPDM műanyag, amelyre a gyártó 50 év garanciát vállal. Ebben az esetben a csövek hőszigetelőház és sugárzásáteresztő fedőlap nélkül kerülnek elhelyezésre. Magyarországon jobban elterjedtek a közvetett hőátadással működő kollektorok. A rendszerben fagyálló folyadék kering, amely egy hőcserélőn keresztül melegíti az uszodavizet. Ez a rendszer téli üzemelésre is alkalmas és felhasználható használati melegvíz előállítására is. Napkollektorok telepítése akkor lehet előnyös, ha ideális tájolás esetén felülete eléri az uszodavíz felület minimum 50%-át. Kedvezőtlen tájolás esetén 70-100%-ot javaslunk.

Vízalatti reflektorok

Az egyik legfontosabb hangulati látványelem. Medencénk mesterséges világítására a megfelelően megtervezett és elhelyezett vízalatti fényszórók a legalkalmasabbak. A kellemes fényhatás mellett az esti fürdőzés is biztonságosabbá válik. Alkalmas a medencevíz optikai ellenőrzésére is. A vízalatti lámpák 12 volt kisfeszültségről működnek. A lámpák beépítőkészeletét minimum 40 cm-el a víz alatt helyezzük el és betonozzuk az oldalfalakkal együtt. A reflektortest kb. 2,00 méter kábellel rendelkezik, így biztosított a fényszórócsere a medencevíz leengedése nélkül. Anyaguk az agresszív medencevíznek ellenálló műanyag illetve nemesacél.

Napjainkban gyorsan terjed a száloptikás üvegszál világítás. A medencén kívül elhelyezett projektorba rögzítjük az összefogott üvegszálpászmákat. Nagy előnye a hagyományos vízalatti reflektorokkal szemben, hogy a fényforrás medencén kívül telepíthető, így nem vezetünk áramot a medencébe.