Vasbeton szerkezetű medencék

Vasbeton szerkezetű medencék

Szinte csak a képzelet szabhat határt a vasbeton medencék formájának, mélységének, méretének. Lehet síkokkal határolt, íves, szabálytalan formájú, egy medencén belül többféle vízmélységű, szigetekkel tarkított, a megrendelő, a tervező elképzelései szerint megépíthető.

A szerkezet gondos megtervezése és megépítése az alapja a hosszú évtizedekig tartó problémamentes használatának. Ezért javasoljuk, hogy minden esetben statikus mérnök által készített tervek alapján kezdjünk hozzá az építéshez. Az sem árt, ha az általunk megbízott kivitelező néhány jól sikerült referencia munkát mutat be szakértelme bizonyítására.

beton1

A jól megtervezett és megépített medence szerkezeti vastagsága min 20 cm, vízzáró adalékkal készült – betonüzemben kevert – pontosan meghatározott szemszerkezetű betonból készül, vasalata repedésmentességre méretezett. Ha nem egy időben betonozzák a feneket és az oldalfalakat, a munkahézagot vízzáró szalaggal látják el, betonozás közben megfelelően tömörítik és locsolással utókezelik.

beton2

Az így elkészült szerkezetet vízpróbának vetjük alá. A Magyar Szabvány szerint 5 napig kell a medencét vízzel feltöltve tartani. A megengedett vízveszteséget is a MSZ határozza meg. Amennyiben sikertelen volt a próba a medencét javasolt belső vízszigeteléssel ellátni. Ma már a vezető gyártók mindegyike kínál kiváló minőségű, rugalmas, a belső felületre felhordható szigetelő anyagokat. (Bitumen alapú szigetelés nem alkalmazható)

Sok esetben használnak a medenceépítéshez zsalukövet. Egyszerűsíti és gyorsítja az építést, elmarad a zsaluzás nagy szaktudást igénylő, költséges művelete. A zsalukövekből épült medence nem vízzáró, minden esetben el kell látni vízszigeteléssel, illetve fóliaburkolattal.

A vasbeton medencék esztétikumát, használhatóságát nagymértékben befolyásolja az alkalmazott burkolat. A legegyszerűbb és – szerencsére egyre ritkábban alkalmazott – a meszelés. Nehezen tisztántartható, az idők során egymásra kerülő rétegek foltokban leválnak.

Műgyanta burkolattal is elláthatjuk medencénket. Előny, hogy könnyen tisztántartható, többféle színben is felhordható. Hátránya, hogy az ára elérheti a csempeburkolat szintjét.

Lehetséges helyszínen összehegesztett fóliaburkolattal ellátni a medencét. Előnye, hogy a fólia vízzáróságot is biztosít, egyszerűen tisztántartható, könnyen javítható, esetleges cseréje is csekély bontással megoldható. Hátránya, hogy házilagosan nem készíthető és az ára – mint a műgyanta burkolat esetében is – elérheti a csempeburkolat szintjét.

A medenceburkolás „csúcsa” a csempeburkolat. Rendkívül nagy előnye, hogy ez a legkönnyebben tisztítható, időtálló, színében, mintázatában jól variálható, fagyálló és – sokak szerint – a legszebb, a legelegánsabb burkolattípus.

Az európai csempegyártók speciális rendszereket dolgoztak ki az úszómedencék burkolásához. Ezek fizikai tulajdonságai (pl: fagyállóság, alacsony vízfelvétel, méretpontosság, kopásállóság stb.) kitűnőek, és tartalmaznak minden olyan speciális elemet, mely a medencék burkolásához szükséges. Magyarországon minden jelentős európai gyártó csempéit megvásárolhatjuk (Floor Gres, Buchtal, Klinker Sire stb.).

Az utóbbi években egyre inkább hódít az üvegmozaik burkolat. Elsősorban szabálytalan alakú vagy íves medencék esetében használjuk, hiszen apró általában 2×2 cm-es mozaikok kiválóan követik a medencék ívét, hajlatát. Rendkívül dekoratívak, sokféle színben készülnek, így szinte minden medence egyedi burkolatot kaphat. Nagyon fontos, hogy a csempe vagy az üvegmozaik burkolat élettartamát meghatározza az alkalmazott ragasztó- és fugázórendszer minősége.

beton3

Csak fagyálló, rugalmas ún. flexibilis anyagok használhatók, amelyek elviselik a hőingadozás hatására a burkolaton fellépő méretváltozásokat. A fugák repedésmentessége meggátolja a nedvesség bejutását a csempe és a ragasztó közé, amely télen a burkolat felfagyását okozhatná. A medencékben felhasználható speciális csempeburkolatot, üvegmozaikot (Bisazza, Opicolor, Trend stb.) ragasztó- és fugázó- rendszereket (Mapei, Cimsec stb.) kiválaszthatjuk, megrendelhetjük az uszodatechnikai szaküzletekben, ill. fürdőszoba áruházakban.

Ne feledjük: nemcsak a medenceszerkezet építéséhez, hanem a burkolási munkához is csak kiválóan felkészült, gyakorlott, komoly referenciákkal rendelkező szakembereket bízzunk meg. A medenceépítés során elkövetett szakmai hibák nehezen javíthatók, és szinte minden esetben jelentős anyagi ráfordítást igényelnek.