A kerti úszómedence

A kerti úszómedence

Napjainkban az életkörülmények, életmódunk változásával egyre inkább előtérbe kerül a szabadidő hasznos, egészséges eltöltése. Ennek egyik kellemes módja az úszás, strandolás, – ha lehetőségeink engedik, saját úszómedencénkben.

A magánmedencék elterjedésének növekvő üteme, a felfokozott érdeklődés indokolja e cikk létrejöttét.

Medencénket megépíthetjük épületben, illetve a kertben is. Mi a szabadtéri medencéket szeretnénk bemutatni.

Helykiválasztás

Mielőtt medence építésére adnánk a fejünket fontos tisztázni néhány alapvető kérdést:

  • Van-e megfelelő hely a kertben?
  • Mire fogjuk használni a medencét?
  • Milyen szerkezetű legyen?
  • Milyen összegű legyen a beruházás?

A fenti kérdések eldöntéséhez érdemes szakemberek segítségét igénybe venni.

A medencék méreteinek meghatározása összefügg a felhasználási módjával. A nemzetközi szakirodalom szerint, ha csak játszásra, pancsolásra tervezzük, elég 5-6 m hosszúságú, max. 3 m szélességű medencét létesíteni.

Ha úszni is szeretnénk, min. 8 m, és 3,50-4 m szélességű medencére van szükségünk. Természetesen a méretek növelésével együtt, de nem egyenes arányban nőnek az építési és fenntartási költségek, így célszerű kompromisszumos megoldást választani. Fontos, hogy alkalmazkodjon kertünk méretéhez, lehetőleg ne telepítsük fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt területre, hiszen a lehulló levelek, ágak belehullanak a medencébe. Figyeljünk az uralkodó szélirányra, próbáljunk szélvédett helyet keresni.

Sok bosszúságtól megkíméljük magunkat, ha kiemeljük a medence peremét a környezetéből, így meggátolhatjuk, hogy a csapadékvíz, és a szél által hordott szemét a medencébe kerüljön. Ügyeljünk az intimitásra, az utca és a szomszédok kíváncsi tekintete elől védett helyre telepítsük medencénket. Ha megtaláljuk az ideális helyet, és eldöntöttük a méreteket következő feladatunk a medencénk szerkezetének kiválasztása.

Magyarországon leginkább elterjedt medencetípusok:

  • Előregyártott műanyag (pl: polipropilén, poliészter) medencék
  • Fólia bélésű fémpalást szerkezetű medencék
  • Fólia bélésű, betonszerkezetű vagy un. bentmaradó zsaluzatú medencék
  • Monolit vasbeton medencék műanyagfestéssel, vagy burkolattal ellátva

Előregyártott műanyag medencék

Talán leggyakrabban épített típus a PP lemezekből üzemben gyártott és készen helyszínre szállított medence. Telepítése egyszerű eszközökkel megoldható, gyors.

  • A munkagödör kiásása után kavicsfeltöltésre és szerelőbetonra elkészítjük a vasbeton alaplemezt, a helyszíni adottságok függvényében min. 20 cm vastagságban.
  • A medence beemelése előtt a szükséges gépészeti szerelvényezést elvégezzük a héjszerkezeten.
  • A medencét elhelyezzük a munkagödörben.
  • A gépházban vagy aknában lévő gépészeti berendezéseket összekötjük a technológiai csőrendszerrel.
  • A medence körbebetonozása együtt történjen a vízfeltöltéssel, a vízszint 20-30 cm-rel mindig magasabban legyen a beton szintjétől, így biztosítva a szerkezet stabilitását.

E medencetípus előnyei mellett szólnunk kell néhány szót a hátrányairól is.

  • Telepítése általában kisebb max. 8 x 3 m alapterületig gazdaságos.
  • A medence 8 – 10 éves használat után felújításra szorulhat, még szakszerű karbantartás mellett is.
  • Túlzott vegyszerezés hatására színe fakul, eltérő lesz a vízszint alatti és feletti szerkezeten.

Fólia bélésű fémpalást medence

Európában nagyon elterjedt, Németországban és Ausztriában a magánmedencék döntő többségét képviseli. Nálunk is egyre inkább teret nyer alkalmazása. Előnyei között említhetjük egyszerű, gyors telepítését. Egyes típusai földfelszín felett is telepíthetők, ami kedvezőtlen adottságú (pl: magas talajvízszint) területen is biztosítja használatát. A fólia burkolat vízzáróságot biztosít.

Különböző alakú medencéket gyártanak:

  • Kör (3,20 m átmérőtől 10,0 m-ig)
  • Ovális (4,20 m – es hossztól – 15,0 m-ig)
  • Nyolcas (4,20 m-es hossztól – 9,20 m-ig)
  • Négyszögletes (kb. 20 m hosszúságig javasolt)

Vízmélységük a kör alakú medencéknél 60 – 90 cm-es lehet, de általában 1,20 m- 1,50 m. Telepítésük egyszerű és gyors, mint az előző bekezdésben tárgyalt műanyag medencéké. A munkagödör és a vasbeton alaplemez megépítése után a medence alakját meghatározó speciális rögzítőprofilt helyezzük el az aljzatra.

Ebbe ültetjük az egy vagy két darabból álló horganyzott acélpalást lemezt, amelyet a víz be – és elvezetését biztosító átvezető elemek helyén pontosan kivágunk. A szerelési munkák után a medence fenéklemezére 5-6 mm vastagságú polifoam hablemezt terítünk, majd alakjára és méretére előregyártott fóliabélést helyezünk el. A fólia vastagsága általában 0,6 – 0,8 mm. Következő munkafázis a felső merevítő profil végleges rögzítése az acélpaláston. A medence vízzel való feltöltésével egy időben megkezdődik a körülbetonozás, ebben az esetben is a betonozás közben – mint a műanyagmedencéknél írtuk – a vízszint magassága 20 – 30 cm-el haladja meg a beton magasságát.

Amennyiben a medence körüli térburkolat és a medence pereme egy síkban van, javasoljuk előregyártott szegélykövek lerakását a medence peremére. Kétségkívül meglévő esztétikai előnyén kívül meggátolja a térburkolaton keletkező szennyeződések bejutását a medencébe.

A fóliabélésű acélpalást szerkezetű medencék hátrányai között szokás említeni a fólia viszonylagos sérülékenységét, a vízszint körül keletkező u.n. „zsírcsík” csak nehezen távolítható el, esetleg túlvegyszerezés esetén a fólia kifakulhat. A fólia teljes cseréje viszont nagyon egyszerű feladat, nem szükséges a szerkezet megbontása, egy-két nap alatt teljesen „újjá varázsolhatjuk” medencénket.